Kakao-griz pita


Krajnje jednostavna, od sasvim običnih sastojaka, ali zato veoma ukusna pita sa filom od griza i bele čokolade, pravi je dokaz da i jeftine poslastice mogu biti i te kako lepe i ukusne.






Potrebno je:
(original recepta)
za korice
100 g masti
1 jaje
3 kašike meda
2 kašike kakao praha
50 ml mleka
270 g brašna
1 kašičica sode bikarbone
za kremu
500 ml mleka
4 kašike šećera
60 g griza
50 g bele čokolade




Priprema:
Umesite testo i podelite ga na 2 jednaka dela. Neka stoji dok vi pripremate kremu.
U malo mleka dodajte šećer i griz, promešajte, a ostatak mleka stavite na ringlu da provri. U tankom mlazu sipajte razmućeni griz, neprestano mešajući.  Dodajte čokoladu i rastopite je u grizu. Ostavite da se malo prohladi, povremeno promešajte da se ne bi stvorila korica.
Sada razvucite posebno obe kore na papiru dim.20x30 cm. Neravne krajeve odsecite, ponovo umesite rukama i napravite keksiće, super su za grickanje uz čaj.
Prvu koru sa papirom stavite u odgovarajući pleh i izbockajte je viljuškom na nekoliko mesta. Na koru sipate mlaku kremu. Drugu koru takođe izbockajte viljuškom i stavite je naopako preko kreme, tako da vam papir bude odozgo. Skinite papir i rukama nežno poravnajte odozgo kako bi se krema i kora priljubile.
Pecite pitu na 180 stepeni oko 10 mnuta.  Vodite računa da ne prepečete pitu, korice su mekane kad se izvade iz rerne, ali posle očvrsnu. Pitu ohladite u frižideru preko noći, obavezno, pa je tek ujutru  isecite na štanglice i posipite prah šećerom.
 

Коментари

Постави коментар

Популарни постови