Torta "Čoko-malinasti oblak"




Dok sam još pod utiskom od sinoćnjeg uživanja u ovoj prelepoj torti, želim da je predstavim i vama i preporučim vam je za neko skoro isprobavanje. Verujte mi, nećete požaliti,  zato požurite, napravite je makar za sebe i svoje ukućane i natenane uživajte u njoj. Torta je apsolutno fantastična, sa laganom, penastom kremom od slatke pavlake i pudinga sa ukusom čokolade i lešnika,  bez margarina, sa blago kiselkastom notom malina i sočnim koricama....da ne nabrajam više, oduševiće i vas, sigurna sam!


Potrebno je:
(original recepta)
kora
5 jaja
10 kašika šećera (160 g)*
9 kašika brašna (130 g)
4 kašike kakao praha (40 g)
50 ml mleka
50 ml ulja
1 prašak za pecivo 
+ zaslađeno mleko ili sok od maline za natapanje kora
krema
500 ml mleka
1 kesica praška za puding-čoko-nugat
6 kašika šečera
100 g čokolade za kuvanje
1 kesica (10 g) mlevenog želatina
300 ml slatke pavlake
+ 300-400 g svežih malina
ganache
200 ml slatke pavlake
150 g čokolade za kuvanje



 Priprema:
* U zagradama su mere brašna, šećera i kakao praha onako kako sam ja pravila, ako vam je lakše merite na kašike, ili kao ja na vagici.
 Za pripremu kore odvojite belanca od žumanca. Belanca mutite uz postepeno dodavanje šećera sve dok ne dobijete čvrst sneg, dodajte žumanca i penasto umutite.
Brašno prosejte zajedno sa praškom za pecivo i kakao prahom i izmešajte u posebnoj posudi. U smesu od jaja dodajte mleko i lagano mešajući dodajte malo po malo brašna, a na kraju i ulje. Sve dobro sjedinite špatulom i izlijte u kalup br. 26 koji ste obložili papirom.
Koru pecite u rerni zagrejanoj na 180 st. 25-30 minuta. Proverite povremeno štapićem da li je kora pečena, meni je bilo potrebno tačno 30 minuta.
Pečenu koru ostavite u kalupu da se ohladi, skinite obruč i presecite je na dva jednaka dela.
Dok se kora bude hladila, pripremite kremu.
U malo mleka rastvorite prašak za puding, a ostatak stavite sa šećerom da provri, pa skuvajte klasičan puding. Sklonite šerpu sa ringle pa u vreo puding  dodajte čokoladu i mešajući je otopite.
Želatin prelijte sa 3 kašike hladne vode i ostavite da nabubri 10-ak minuta. Zatim ga na tihoj vatri samo malo rastopite, nikako ne dozvolite da se pregreje, a zatim umešajte u vruć puding i sve dobro sjedinite. Pokrijte prozirnom folijom tako da dodiruje gornju površinu skuvanog pudinga i ostavite da se ohladi. Možete šerpu staviti u neku veću posudu sa hladnom vodom kako bi ubrzali taj postupak.
Umutite 300 ml slatke pavlake  i umešajte je u hladan puding, dobro izmiksajte dok ne dobijete laganu i finu kremicu. Od kreme odvojite 1/4, trebaće vam za premazivanje torte okolo.
Ganache pripremite tako što ćete 200 ml slatke pavlake zagrevati u šerpici, pazeći da ne provri, a zatim dodati čokoladu i mešajući otopiti. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Prvu koru stavite na poslužavnik,  natopite je sokom od maline ili slatkim mlekom i stavite obruč od kalupa oko nje. Premažite tankim slojem kreme, poređajte maline i nanesite preostalu količinu kreme. Poravnajte špatulom pa stavite drugu polovinu kore i lagano pritisnite da se krema i kora spoje. Od one odvojene 1/4 kreme polovinu premažite preko gornje kore, a polovinom ćete premazati stranice torte kada budete skinuli obruč. Prelijte prohlađeni ganaš preko torte i ostavite u frižideru da se dobro ohladi i stegne najmanje 24h.
Kada budete skinuli obruč, premažite tortu kremom sa strane i ukrasite je po želji. 
Predlog: Od ganaš kreme i od kreme od pudinga odvojite po 2-3 kašike, promešajte pa time ukrasite tortu.  Dekorišite je svežim malinama ili ukrasite po vašoj želji.
Slike preseka torte možete videti ovde, ja ih nažalost nemam jer sam ovu tortu radila za poklon, a po onoj radnoj slici na levoj strani gornjeg kolaža možete samo naslutiti kako je kremasta i lepa bila.







Коментари

Постави коментар

Популарни постови