Đuveč sa taranom (makaronama)


Izvorno, ovaj recept se priprema sa taranom, ali u nedostatku iste, može da posluži i neka vrsta makarone, npr. fusilli. Tarana je specijalitet sa juga Srbije, tačnije iz Vranja.
To je vrsta testenine koja se ručno pravi baš avgusta meseca. Recept za đuveč sa taranom prenela mi je kolegenica, rođena Vranjanka, i uz njenu dozvolu ga sada objavljujem, a zanimljivu priču o tome kako se nekada pravila tarana možete pročitati ovde.
Jelo je veoma ukusno, zasitno a ipak ne preteško i ja vam preporučujem da ga obavezno isprobate.




Potrebno je:
200 g spiralnih makarona (fusilli)
1 manje pileće belo meso
2 manje glavice luka
1 šargarepa
2 kašičice aleve paprike
ulje
so, biber, vegeta
seckani peršun, malo origana




Priprema:
Makarone skuvajte u slanoj vodi, ali ne do kraja, neka ostanu na pola kuvane. Maknite šerpu sa makaronama sa ringle i ostavite ih poklopljene da odstoje dok vi  pripremate ostalo.
Očistite luk i šargarepu, sitno iseckajte pa stavite u dublji tiganj na malo ulja da se prži. Pileće belo meso iseckajte na kockice, dodajte u luk i propržite još malo. Zatim dodajte alevu papriku, promešajte i dodajte oceđene makarone. Posolite, dodajte malo bibera, origana, seckanog peršuna i vegete pa nalijte malo vode, oko pola šoljice, dobro promešajte, poklopite i pustite da se još malo prokrčka, vrlo kratko.
Uključite rernu da se greje na 200 stepeni. Smesu prebacite u neku tepsiju ili pekač i zapecite u rerni dok malo ne porumeni odozgo.
Jelo poslužite toplo uz sezonsku salatu.



Коментари

Постави коментар

Популарни постови