Koh od griza


Sećate li se kada ste zadnji put pravili koh? Verujem da vam je teško da se prisetite. Iskreno, ja sam već skoro pa potpuno zaboravila na taj nekada obožavani i veoma često pravljen kolač.
Na blogu već postoji recept za koh koji sam pravila  kada je u okviru blogerske igre kuVarijacije bio izabran upravo koh (taj recept možete videti ovde), a sada vam predstavljam svoj stari, provereni recept. 
Koh spada u one kolače koje možete voleti ili ne, mislim da sredina ne postoji. Ako ste ljubitelj sočnih, mlečnih kolača onda je ovo prava poslastica za vas.  Služi se dobro ohlađen i baš prija kada živa u termometru ode previsoko. Uživajte!


Potrebno je:
za testo
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika griza
1 kašika brašna
za preliv
1 l mleka
4-5 kašika šećera
2 kesice vanilin šećera


Priprema:
Odvojite belanca od žumanca. Belanca umutite mikserom sa šećerom, dodajte žumanca i sve penasto umutite. Zatim dodajte griz i brašno i lagano promešajte mikserom na najmanjoj brzini. Slobodno, neće se destiti da vam smesa "padne", ja uvek tako mutim i torte kad pravim i uvek bude uspešno.
Okruglu tepsiju br.26 premažite sa malo ulja pa izručite masu i poravnajte je špatulom. Zagrejte rernu na 250 stepeni, pa kad se zagreje smanjite na 180 stepeni i stavite koh da se peče. Kada fino porumeni odozgo, a ivice testa se malo odvoje od tepsije, gotov je, oko 20 minuta otprilike.
Izvadite testo iz rerne, ostavite par minuta da odmori pa ga pažljivo isecite na osmine. Prethodno dobro ohlađeno mleko u kome ste rastopili šećer i vanil šećer pažljivo prelijte preko testa u tankom mlazu. Znači, testo treba da bude vruće a mleko hladno, iz frižidera. Stavite koh u frižider da se dobro rashladi pre služenja.

Коментари

Популарни постови